Riskinformation
Det är ofta svårt att tolka risker och just därför är riskkommunikation svårt. Människors uppfattning av risk beror på flera saker, till exempel vilken utbildning och vilka hälsokunskaper man har. Men trots svårigheterna behöver vi hela tiden fatta beslut som baseras på riskinformation.
Vi fattar hela tiden beslut som baserar sig på riskinformation. Men risk är både svårt att förstå och svårt att kommunicera. Allmänheten, patienter, beslutsfattare och personal i hälso- och sjukvården måste värdera riskinformation när de bestämmer om de ska använda en viss medicinsk behandling, preventiv metod eller teknologi. Oavsett vilka vi är så måste vi förhålla oss till riskinformation och det är helt avgörande att risker kommuniceras tydligt till hela befolkningen.
Vår forskning är mångvetenskaplig och vi använder metoder från hälsoekonomi, ofta discrete choice experiments (DCE) och best-worst scaling, för att fånga komplexiteten i människors preferenser. De här metoderna bidrar till att bredda vårt perspektiv på riskkommunikation och medicinskt beslutsfattande. Vår kompetens täcker samhällsvetenskap och hälsoekonomi, etik och filosofi, medicin och omvårdnad, och juridik. Därför kan vi ta oss an forskningsfrågor som uppstår i de fält som där våra kompetenser överlappar, som risketik, medicinskt beslutsfattance och riskkommunikation, analys av kostnadseffektivitet, klinisk etik, forskningsetik och medicinsk rätt.
Vår forskning handlar bland annat om de hälsorelaterade beslut som individer tar när de behöver tolka svåra koncept och förstå risk. Det här är svårt, särskilt när sannolikheterna blir väldigt små. Vår forskning handlar om hur man hanterar genetisk riskinformation, om biobanksforskare ska informera deltagare om bifynd, kommunikation om risk för reumatoid artrit, antibiotikaresistens, hur primärvårdsläkare kommunicerar risk för hjärt- och kärlsjukdom, och människors uppfattningar och preferenser när det gäller risk för hjärt- och lungsjukdomar. Vi arbetar mångvetenskapligt och använder metoder från hälsoekonomi. Vi arbetar med discrete choice experiments (DCE) och best-worst scaling för att fånga komplexiteten i människors preferenser.
Preferenser
Risk för hjärt- kärlsjukdom

Åsa Grauman undersöker hur människor som deltar i forskning uppfattar sin egen (personliga) risk för kardiovaskulär sjukdom och hur de uppfattar riskinformation.
Hälsodata i cyberrymden

Vi ingår i ett Nordforskfinansierat projekt som utvecklar rekommendationer för hur hälsodata på Internet ska förvaltas och hanteras.
Antibiotikaresistens

Mirko Ancillotti undersöker antibiotikaresistens och användningen av nya peptidbaserade antibiotika ur ett etiskt perspektiv.
Preferenser
Ge patienter en röst i läkemedelsutveckling

PREFER är ett femårigt IMI-projektet där offentliga och privata aktörer tillsammans undersöker när och hur man bäst tar tillvara patientperspektivet i utvecklingen av läkemedel.
Teknik, etik och mänskliga rättigheter
Genomik, robotik och teknik som förbättrar människor

SIENNA-projektet undersöker etiska frågor i tre teknområden som påverkar både samhälle och ekonomi.
Det är ditt DNA
>> Vad tycker du

YourDNAYourSay använder korta filmer för att introducera frågor kring delning av DNA och medicinsk information.