Skynda långsamt mot coronavaccinet

2020-09-22

Ett sprillans nytt virus, första pandemin i modern tid och det första vaccinet väntas vara godkänt i januari eller februari 2021. Det har gått ett år. Kan de ens gå så fort? Och vad kan konsekvenserna bli om vi inte skyndar tillräckligt långsamt? Jessica Nihlén Fahlquist intervjuas i Sveriges Radios Vetenskapsradion På djupet. 

”Vi vill ju alla ha ett vaccin nu. Mot den här sjukdomen, som verkligen drabbar oss på så många olika sätt. Då finns risken att det går för snabbt, helt enkelt. Dels handlar det om vanliga, forskningsetiska regler, och att inte tumma på dem. Och om att vara medveten om att det alltid finns risker med nya vaccin och att det i det här fallet dessutom finns en väldigt stor osäkerhet. Vi vet inte vad det finns för risker” säger Jessica Nihlén Fahlquist, docent och lektor i biomedicinsk etik vid Uppsala Universitets Centrum för forsknings- & bioetik, till Vetenskapsradion.

Hon menar att experter och myndigheter har ett ansvar att kommunicera ärligt om risker och osäkerheter med nya vaccin, för att inte riskera förtroendet för andra vaccin mot gamla sjukdomar, som är väldigt beprövade och säkra. Som blivit testade under en lång tid.

Lyssna på intervjun!

Mer nyheter från CRB

Senast uppdaterad: 2022-01-10