Vill du diskutera etik?

Tycker du om att diskutera etik? Här har du möjligheten! Vi driver etik etikblogg på både engelska och svenska

Det mesta av innehållet handlar om vår egna forskning. Många poster handlar om biobanker och hälso- och sjukvården, men vi skriver om allt från neurofilosofi till genetisk riskinformation.

Den svenska bloggen fokuserar mer på den aktuella svenska debatten, medan den engelska systerbloggen riktar sig mer till forskare och bioetiker i hela världen.

Pär Segerdahl är redaktör för båda bloggarna som drivs i samarbete med BBMRI.se. Han bjuder in dig att läsa och öppna en dialog med oss. Väkommen till Etikbloggen & the Ethics Blog.

Gillar du inte att läsa bloggar?

Kanske är sociala medier ingenting för dig? I så fall har vi valt ut texter från bloggen och skapat en bok som du kan läsa när det passar dig.

Varför ställer cancerpatienter upp och testar läkemedel som kanske inte är effektiva på deras egen sjukdom? Och vilket ansvar har forskare om resultaten kan användas till utveckling av biologiska vapen?

Här har du en samling texter som kanske inte ger dig svaren, men lite underlag för diskussion. De handlar om forskning och sjukvård. Om det lätta och om det svåra. Pär Segerdahl tar med dig på en resa genom några av de ämnen som behandlats på Etikbloggen de senaste åren. Han skriver om forskarnas ansvar, om hur det är att delta i forskning och om information och integritetsskydd. Men han skriver också om etik: Vad är det egentligen idag? Här kan du bland annat följa LifeGene debatten om hur Datainspektionen stängde ner en stor biobank som skapats som en infrastruktur för forskning. Men du kan också läsa om hur man hittar borttappade nycklar och risken med att veta risken.

Ladda ner boken som pdf

Besök etikbloggen