E-böcker och rapporter från CRB
Vi publicerar det mesta av vår forskning i vetenskapliga tidskrifter och böcker. Här hittar du några av våra egna rapporter och publikationer. Här finns en lista på äldre böcker och rapporter. Är du intresserad av policyrelevant forskning från CRB rekommenderar vi en titt på våra policy breifs!
Tänker om etik
Varför ställer cancerpatienter upp och testar läkemedel som kanske inte är effektiva på deras egen sjukdom? Och vilket ansvar har forskare om resultat en kan användas till utveckling av biologiska vapen? Här har du en samling texter som kanske inte ger dig svaren, men lite underlag för diskussion. De handlar om forskning och sjukvård. Om det lätta och om det svåra.
Pär Segerdahl tar med dig på en resa genom några av de ämnen som behandlats på Etikbloggen de senaste åren. Han skriver om forskarnas ansvar, om hur det är att delta i forskning och om information och integritetsskydd. Men han skriver också om etik: Vad är det egentligen idag. Här kan du bland annat följa LifeGenedebatten om hur Datainspektionen stängde ner en stor biobank som skapat som en infrastruktur för forskning. Men du kan också läsa om hur man hittar borttappade nycklar och risken med att veta risken.
I den här boken hittar du ett urval av Pär Segerdahls poster från Etikbloggen. ISBN: 978-91-506-2434-2. Boken finns också på engelska: Thinking about Ethics

Vårdetik och omvårdnadsetik
Relalationen mellan sjuksköterska och patient är inte jämlik. Hur ser man till att mötet ändå blir respektfullt? Vilka etiska dilemmans uppstår i sjuksköterskors vardag? Och hur kan man lösa dem?
Mycket av vår kliniskt inriktade forskning handlar om vårdetik och omvårdens etik. Vi har sammanställt våra publikationer på området (med abstracts) i en rapport. Rapporten är på engelska.

Neuroetik och medvetandefilosofi
Vår forskning kring neuroetik och neurofilosofi är mångvetenskaplig. Vi närmar oss frågorna från teoretiska, filosofiska, sociala, bio-politiska och kliniska perspektiv. Forskningen sker i nära samarbete med neurovetenskapen så att vi kan förstå de etiska och filosofiska frågorna som forskarna behöver hantera. I den här rapporten hittar du alla våra publikationer på området med abstracts. Rapporten uppdaterades i november 2016.

Neuroéthique. Quand la matière s'éveille
Evers K, Neuroéthique. Quand la matière s'éveille, Centre for Research Ethics & Bioethics (CRB) 2014, originally published by Éditions Odile Jacob, Paris, 2009.
Boken har sålt slut från förlaget. Vi erbjuder en författarversion för nedladdning. Boken har också getts ut på spanska (Evers K, Neuroética. Cuando la materia se despierta, Katz editores, 2010).

Biobanks- och registerforskning: Etik och juridik
Vi har ägnat många år åt konstruktiv vägledning kring hanteringen av etiska och juridiska aspekter av forskning på mänskligt vävnadsmaterial och persondata. Vi samarbetar med biomedicinare och publicerar våra resultat i vetenskapliga tidskrifter.
Vi har sammanställt våra publikationer (med abstracts) i en rapport. Rapporten är på engelska och uppdaterades i juni 2016.

Finsk biobankslag till fördel för alla
Joanna Stjernschantz Forsberg disputerade 2012 på den första avhandlingen om biobanksetik. Hon har intervjuat forskare och myndigheter i Finland för att ge en närmare beskrivning av innehållet i, och framväxten av, den finska biobankslag som trädde i kraft den 1 september 2013. Finland förefaller genom denna lag ha löst många av de frågor som andra länder, inklusive Sverige, brottas med. Lagstiftningen i Finland är därför väl värd att studera.

Biobanks as resources for health
Hansson & Levin (red) 2003
Biobanker som hälsoresurs. Slutrapport från ett mångvetenskapligt forskningsprojekt om biobanker.
